Pierderea si Doliu - parte din fluiditatea vietii

La scoala fiicei mele, adica la noi la scoala, suntem ca un mic trib, o comunitate care este unita cel mai mult de viziunile pe care le impartasim asupra vietii si modul in care am decis sa ne educam copii.
Fratii si surorile se nasc si cresc in tribul scolii. Zile de nastere a copiilor, mai nou si a adultilor, toate se petrec in aceiasi comunitate.
Vinerea trecuta Sergi si Yaku plecau in moto spre casa, un accident mortal l-a luat pe Sergi de langa copilul lui de 10 ani.

Scoala noastra este in doliu.

Mobilizarea a fost la nivel de conducere, parinti si copii.
Azi am avut un seminar dedicat modalitatilor de a insoti un copil in pierderea unui parinte.
Cum il pot insoti parintii din comunitatea scolii, cum sa acorde suport pedagogii, cum sa vorbeasca copii cu el.
Toata scoala era ca un roi de albinute preocupate. Partea cea mai dificila este ca in curand va veni vacanta si pierderea se va resimti mai tare. Cum sa procedam?
S-a creat un grup de sprijin cu copii din clasa care sa mearga sambetele la el acasa.
Toti copii au facut cate o pagina de desen in care si-au exprimat durerea si suportul lor, vor face o carte si cand Yaku se va intoarce la scoala o sa o primeasca cadou de la ei toti.

Specialistul in consilierea doliului ne-a explicat ca cel mai de folos este sa fim naturali si autentici cu copilul.

1. Sa punem cuvintele exacte actiunilor care au avut loc.
"Tatal a plecat si nu mai e cu noi..." il poate duce cu gandul ca daca a plecat poate s-ar putea si intoarce... Ii putem crea impresia ca moartea este un fenomen reversibil si nu este
"Tatal nu este dar el vede tot ce facem noi..." iarasi provoaca confuzie. Si multe alte metafore. Copii au nevoie de raspunsuri clare si cu cuvinte exacte.

2. Sa vorbim cu el din proprie experienta
Si eu am pierdut....un prieten drag, bunica (care era pentru mine ca mama) etc. Sa fim autentici in felul in care asta ne-a facut sa ne simtim

3. Sa ne permitem sa simtim alaturi de el
Daca simti nevoia sa plangi, plangi cu el, asta ii va da siguranta ca ceea ce simte este parte din proces si ca nu va fi judecat pentru lacrimile care il inunda.
Nu incercati sa-l opriti din plans, din furie sau din indignare. Este necesar sa-si exprime doliul(durerea imensa generata de o pierdere)

4. Ritualul de separare face ca aceasta ruptura sa fie constinetizata. Adultii au ritualurile inmormatarii, cu copii se pot face ritualuri mai simple care sa fie la indemana lor.

A fost un curs resursa pentru noi toti, parintii.
Pe mine m-a miscat mult si nu pentru ca nu as fi avut asumata moartea ca parte a continuitatii, ci felul in care a fost abordat tot evenimentul.
Cand moartea mi-a furat mama, eu avem 4 ani......iar specialisti in doliu nu existau. Asta mi-a marcat toata viata, traiectoria si profesia.
Sunt bucuroasa ca maine ii voi putea da o imbratisare lui Yaku si ii voi spune, autentic si cu tristete despre un doliu pe care multi ani nu l am trait, pentru ca nu am avut cuvinte sa-l denumesc.


Comments